Hírek

2021. január 13., szerda 10:47

Szuvidálás (Sous-Vide) folyamata

Az ételt légmentesen lezárt tasakokban vízbe helyezzük, majd állandó, alacsony hőmérsékleten, lassan párolva készítjük elő. Ezt az eljárást nevezzük szuvidálásnak, ami a francia sous vide kifejezés magyarítása, jelentése: vákuum alatt.
A szuvidálás alapja és lényege, hogy minden terméket a saját biológiai és kémiai összetevőinek függvényében készítünk el, függően a nyersanyagok összetételétől, legyen az marha, hal, zöldség, vagy szárnyas.

Mindent külön hőmérsékleten és időintervallumban kezelünk, ezáltal tudjuk elérni az optimális eredmény, lényegesen kevesebb sejtszerkezeti roncsolással.

Nem egy konyhaművészeti megoldásról van tehát elsősorban szó, hanem tudományról, alig 50 évvel ezelőtt még az ételek sütési hőmérsékletét sem ismertük igazán, addig ma már az ételeket részecskéikre tudjuk bontani, köszönhetjük ezt elődeinknek.
 

Fűszerezés

1. munkafázis
Ételeink megfelelő fűszerezése, nemcsak finommá, ízletesebbé, hanem egészségesebbé is teheti ételeinket.
 

Érlelés a fűszerekben

2. munkafázis
Hogy a húsok megfelelően átvegyék a fűszerek ízvilágát, átlagosan 4-6 órát hagyjuk, csomagolás előtt a fűszerekben.

Lecsomagolás

3. munkafázis
Kézzel, egyenként csomagoljuk le a szuvidálni kívánt, fűszerezett húsokat.

 

Vákuumolás

4. munkafázis
Az egyenként becsomagolt ételeket, ezután a vákuumgépbe helyezzük, hogy légmentesen lezárjuk a csomagokat, ezzel az eljárással, szinte 100 %-ig kizárjuk a külső behatásokat, megszüntetjük a hús további érési folyamatát, (hisz kivontuk az éréshez szükséges oxigént a csomagból) ezzel az eljárással csakis az általunk előkészített hús és pácanyag az, ami belekerülhetett a vákuum csomagba. Az előkészített termék - egy úgynevezett - speciális főzhető steril tasakba került.
 

Párolás

5. munkafázis
A vákuumkezelés után, szinte azonnal bekerül a termék a Sous-Vide gépbe, és egy kikísérletezett hőfokon - fehérjék kicsapódását figyelembe véve -, egy a húsoknak megfelelő érlelési időt beállítva kerül a termék a lassú párolási folyamat alá. Ez az időpont lehet akár 4, illetve 18 óra is, függően a hús fajtájától és nagyságától.
 

 

Jegelés

6. munkafázis
A párolás után a húsokat szinte azonnal jeges sokkolással 2-3 fok közé visszahűtjük, meggátolva a tovább érést, párolódást. Ez maximum 2-3 percet vesz igénybe, ezzel befejezve a szuvidálás folyamatát.
 

Cimkézés

7. munkafázis
Mielőtt tárolásra kerülnének a félkész fűszerezett előpárolt szuvidált húsok, gondosan felcímkézzük:
  • készítés dátuma
  • szavatossága
  • fajtája
  • súlya
  • tartalmaz-e allergéneket
Így a megfelelő információkkal ellátva, kerülnek a hűtőkbe.
 

 

Tengerszem Panzió

2653 Bánk, Petőfi út 25, +36-35/342-159, +36-30/429-1941, info@tengerszempanzio.hu

Nyitva :
Hétköznap: 11:00 – 19:00
Szombat: 11:00 - 20:00
Vasárnap: 11:00 – 19:00

Kezdőlap | Kapcsolat | Adatkezelési tájékoztató